Sindrom karpalnog tunela - simptomi, uzroci i liječenje

Sindrom karpalnog tunela - simptomi, uzroci i liječenje

Sindrom karpalnog tunela je stanje koje se javlja kada srednji živac zapešća, poznat kao medijanus, postane uklješten ili stisnut unutar ograničenog prostora zapešća, također poznatog kao karpalni kanal.

Kako sindrom karpalnog tunela prate brojni neugodni simptomi koji mogu utjecati na svakodnevni život i dovesti do otežanog funkcioniranja, u novom blogu pisali smo o tome što je sindrom karpalnog tunela, kako prepoznati simptome koji ga prate, te kako ga liječiti.

Štoje karpalni tunel?

Karpalni tunel je uski kanal koji se nalazina dnu šake, a čine ga kosti zapešća s jedne strane i poprečni karpalni ligament s druge strane.

Živci i krvne žile prolaze kroz karpalni tunel, uključujući srednji živac, poznat i kao medijanus.

Kada se ovaj živac pritisne ili iritira, javlja se sindrom karpalnog tunela.

Koji su uzroci sindroma karpalnog tunela?

Uzroci sindroma karpalnog tunela su različiti – od genetike, preko ozljeda, upala, degenerativnih promjena i vanjskog pritiska na tunel.

Sindrom karpalnog tunela također može biti uzrokovan napornim fizičkim radom, ponavljajućim pokretima ruku (tipično za one koji rade na računalu), dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom, pretilošću, trudnoćom i prijelomima.

Sindrom karpalnog tunela češće se javlja kod žena nego kod muškaraca jer je njihov karpalni tunel anatomski manji pa je lakše pritisnuti živac.

Sindrom karpalnog tunela također se često može pojaviti kod ljudi koji pate od stanja kao što su miksedem, akromegalija ili reumatoidni artritis.

Ovaj sindrom obično zahvaća obje ruke, ali su simptomi jači na dominantnoj (desna ruka kod dešnjaka, odnosno lijeva ruka kod ljevorukih osoba).

U nekim slučajevima, ako simptomi sindroma karpalnog tunela, odnosno pritisak na živac medijanus traju dulje vrijeme, može doći do atrofije mišića, što rezultira gubitkom snage i spretnosti ruke.

Repetitivni pokreti šake (poput dugotrajnog rada na računalu) čest su uzrok sindroma karpalnog tunela.

Koji su simptomi sindroma karpalnog tunela?

Svaka osoba je jedinstvena pa se simptomi sindroma karpalnog tunela mogu razlikovati od slučaja do slučaja, no neki od najčešćih simptoma su sljedeći:

·        Trnci i obamrlost

Trnci i obamrlost u palcu, kažiprstu i srednjem prstu, vanjskoj polovici prstenjaka, kao i vanjskim 2/3 prednje strane šake

·        Bol i peckanje

Bol koja se proteže od šake do podlaktice, često praćena osjećajem pečenja. U težim slučajevima može se proširiti do ramena

·        Problemi s motoričkim sposobnostima

Slabljenje i smanjenje spretnosti ruku, osobito u hvatanju malih predmeta.

·        Oticanje palca ili svih prstiju

Otok može, ali i ne mora nužno biti popraćen bolom.

·        Slab stisak ruke

Neki pacijenti pokazuju ovaj simptom ispadanjem predmeta iz ruku, a vrlo je karakterističan simptom nemogućnost zakopčavanja košulje obzirom da se pri toj radnji oslanjamo isključivo na osjet opipa a ne na vid.

U početku se simptomi javljaju uglavnom noću, no kako se bolest razvija, postaju prisutni i danju, često tijekom određenih aktivnosti poput crtanja ili tipkanja po tipkovnici, a u najtežim slučajevima simptomi su konstantni.

Trnci u prstima, slabost šake, noćni bolovi tipični su simptomi sindroma karpalnog kanala.

Kako dijagnosticirati sindrom karpalnog tunela?

Za postavljanje dijagnoze sindroma karpalnog tunela najvažniji je klinički pregled, prilikom čega liječnik izvodi pojedine testove (Phalen, Tinnel, test pritiska) kojima pogoršava simptome kompresije živca medijanusa. Također će liječnik potražiti i smanjenje mišićne mase (hipotrofiju) na dlanu.

Od ostalih metoda za objektivizaciju nalaza najpreciznijom se smatra elektromioneurografija (EMNG) koja pokazuje smanjene brzine provođenja impulsa kroz živac.

Uz EMNG, u dijagnostici ponekad još koriste i radiološke metode poput ultrazvuka.

Kakose liječi sindrom karpalnog tunela?

Liječenje sindroma karpalnog tunela možebiti konzervativno i kirurško. U ranim stadijima bolesti koriste se konzervativne metode, kao što su:

·        Nesteroidni protuupalni lijekovi, tj. lijekovi koji smanjuju upalu i mogu pomoći u ublažavanju boli, poput aspirina, ibuprofena itd.

·        Kortikosteroidi, koji se primjenjuju ako gore navedeni lijekovi ne daju rezultate.

·        Udlage i ortotičke naprave čije nošenje može smanjiti pritisak na živac i poboljšati funkciju ruke.

·        Fizikalna terapija, s naglaskom na vježbe usmjerene na jačanje mišića i poboljšanje pokretljivosti.

·        Promjena životnih aktivnosti tako da živac ne trpi toliki pritisak.

Kod kliničkog pregleda liječnik će izvoditi testove kako bi dokazao pritisak na živac medijanus, te potražiti znakove hipotrofije mišića tenara. Sama se operacija izvodi krzo vrlo mali rez (tzv. obrnuti drugi korijen) u lokalnoj anesteziji

Vrlo je važno naglasiti kako se kod sindroma karpalnog kanala radi o mehaničkoj kompresiji živca i da konzervativne metode liječenje imaju relativno skroman učinak. Također valja naglasiti kako predugo čekanje može dovesti do ireverzibilnih promjena na samome živcu.

U tom smislu valja pristupiti kirurškom liječenju čim prije kako ne bi došlo do atrofije samo živca.

Operacija karpalnog tunela nije kompliciran zahvat, oabvlja se u lokalnoj anesteziji kroz vrlo mali rez, ne zahtijeva boravak u bolnici, već se nakon intervencije ruka previje i pacijent se otpušta kući.

Nakon operacije treba izbjegavati naprezanje ruke, kao i aktivnosti koje uključuju hvatanje i štipanje.

Uglavnom se nakon dva tjedna skidaju konci, nakon čega se preporučuju vježbe istezanja prstiju, šake i zgloba.

Potpuni oporavak, ovisno o stanju, traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

 

 

Zaključak

Ukoliko se prepoznate u bilo kojem odnavedenih simptoma javite nam se kako bismo zakazali pregled i odredili terapiju, u skladu sa stanjem i stupnjem bolesti.

Po potrebi jedna od usluga koju nudimo je operacija karpalnog tunela u lokalnoj anesteziji.

Naš stručni tim svakom pacijentu pristupa s posebnom pažnjom, prilagođavajući tretmane i terapije Vašim individualnim potrebama. Stoga nemojte ignorirati simptome i kontaktirajte nas već danas.

 

 

 

OSTALE OBJAVE

Sportska ortopedija: Iščašenje (luksacija) patele - liječenje i oporavak

Sportska ortopedija: Iščašenje (luksacija) patele - liječenje i oporavak

više
Uloga matičnih stanica iz koštane srži u liječenju sportskih ozljeda

Uloga matičnih stanica iz koštane srži u liječenju sportskih ozljeda

više
Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

više