Totalna i revizijska endoproteza kuka - sve što ste željeli znati o operaciji ugradnje umjetnog kuka

Totalna i revizijska endoproteza kuka - sve što ste željeli znati o operaciji ugradnje umjetnog kuka

Totalna endoproteza (TEP) kuka je kirurški zahvat koji uključuje zamjenu oštećenog zgloba kuka umjetnim implantatom kako bi se poboljšala funkcija i smanjila bol.

TEP kuka često je jedini izbor kada su u pitanju ozbiljne ozljede kuka ili osteoartritis (artroza) kuka.

U nastavku teksta saznajte što je TEP kuka, kada se radi, koliko traje oporavak nakon ugradnje umjetnog kuka te kako se ponašati nakon operacije.

Kada se radi operacija kuka?

Kuk je jedan od najvećih zglobova u tijelu, a njegova glavna uloga kao zgloba je omogućiti pokretljivost donjih ekstremiteta te pružiti stabilnost i ravnotežu tijelu. Kada dođe do ozljede ili oštećenja kuka, čak i svakodnevne aktivnosti poput hodanja, sjedenja, ustajanja mogu postati bolne i teške.

Ako druge metode liječenja nisu primjenjive ili kada postoje uznapredovale degenerativne promjene na kuku, potreban je kirurški zahvat, odnosno totalna endoproteza kuka.

Najčešće indikacije za TEP kuka su između ostalog:

•       Degenerativne bolesti, poput osteoartritisa.

•       Posttraumatska oštećenja, tj. ozljede ili prijelomi kuka koji ne reagiraju na konzervativne metode liječenja.

•       Bolesti poput reumatoidnog artritisa

Izražene degenerativne promjene oba kuka (više desno) u sklopu uznapredovalog osteoartritisa (artroze). Vidljivi su klasični radiološki znakovi artroze poput suženja zglobne pukotine, suphondralne sklerozacije, pojave ostrefita (koštanih izraslina) i koštanih cisti.

Kako izgleda prijeoperacijska priprema za TEP kuka?

Iako se TEP kuka danas izvodi uglavnom poštednom tehnikom, radi se o velikoj operaciji za koju je potrebna priprema.

Prijeoperacijska priprema uključuje temeljite preglede kako bi se utvrdila fizička spremnost pacijenta za operaciju.

S obzirom na to da se operacija izvodi u anesteziji (regionalnoj ili općoj), potrebno je utvrditi je li pacijentovo zdravstveno stanje dovoljno dobro da podnese anesteziju.

Neki od pregleda koji se rade su laboratorijske analize krvi i urina, EKG, RTG pluća, te dodatni specijalistički pregledi po potrebi.

Iako osteoartritis kuka ne ugrožava život pacijenta, značajno je narušena kvaliteta život. Najčešći simptomi uključuju bol (često budi pacijente i po noći), ukočenost, šepanje, nemogućnost izvođenja osnovnih pokreta (oblačenje čarapa i sl.)

Kako izgleda operativni zahvat?

Tijekom operacije ortoped uklanja oštećeni zglob i na njegovo mjesto postavlja umjetni implantat. Sama operacija obično traje u prosjeku sat vremena, no u kompleksnijim slučajevima može trajati i više sati.

Postoje tri osnovna pristupa na kuk

•      stražnji

•      prednji

•      bočni

Stražnji i prednji su relativno slični, koristi se minimalno-invazivna tehnika te se ne diraju mišićni potrebi za hod. Prednost ova dva pristupa jest značajno brži oporavak.

Bočni (lateralni) pristup je klasični operacijski pristup gdje se uklanjaju mišići i okolno tkivo, tako da zglob postaje u cijelosti dostupan operativnom timu. Prednost ovoga pristupa je bola vizualizacija zgloba.

Ovisno o potrebama pacijenta (stanje kosti), ortoped odabire cementnu ili bescementnu protezu, obzirom na stabilnost može upotrijebiti i i tzv. dual-mobility protezu koja daje dodatnu stabilnost. U slučajevima kada postoji veliko oštećenje kosti ili je potrebno napraviti reviziju mogu se koristiti i napredni implantati izrađeni od tantala.

Izbor proteze ovisi o nekoliko čimbenika, a neki od njih su:

•       dob pacijenta,

•       stupanj oštećenja zgloba kuka,

•       anatomske karakteristike,

•       očekivana razina tjelesne aktivnosti nakon ugradnje umjetnog zgloba,

•       prethodne bolesti, bolesti ili medicinski zahvati.

Vrlo je važno primjenjivati principe tzv. kirurgije ubrzanog oporavka (od engl. enhanced recovery after surgery) koji se temelji na čitavom nizu intervencija (kontrola krvarenja, boli, termoregulacija, rana vertizkalizacija i sl.) koji za cilj imaju brz oporavak nakon operacije.

Operacijski zahvat izvodi se u regionalnoj ili općoj anesteziji, a osobito je važno primjenjivati principe tzv. kirurgije ubrzanog oporavka (od engl. enhanced recovery after surgery) koji se temelji na čitavom nizu intervencija (kontrola krvarenja, boli, termoregulacija, rana vertizkalizacija i sl.) koji za cilj imaju brz oporavak nakon operacije.

Kako izgleda oporavak nakon totalne endoproteze kuka?

Nakon operacije oporavljate se 2-3 dana u bolnici uz liječnički nadzor i uzimanje lijekova protiv bolova.

U početku ćete se kretati uz pomoć pomagala, poput štaka. U pravilu hodanje započinje već drugi dan nakon operacije.

Nužna faza u procesu oporavka je fizikalna terapija, koja je ključna za vraćanje snage i pokretljivosti. Tjelesne vježbe jačaju mišiće i vraćaju normalnu pokretljivost.

Nakon dva mjeseca moći ćete hodati bez pomagala i voziti, a nakon tri do šest mjeseci moći ćete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Na ovom linku može skinuti detaljne postoperativne upute nakon ugradnje TEP-a kuka.

Kvalitetni postoperativni protokol i rehabilitacija podjednako su važni kao i sama operacija. U pravilu vertikalizacija (uspravljanje pacijenta) kreće već drugi dan, a uz vertikalizaciju uvode se vježbe snaženje mišića kao i svladavanje stepenica i transfera (u i iz auta, toalet i sl.)

Revizijska endoproteza kuka

Revizijska endoproteza kuka je ponovna operacija kuka, odnosno zamjena prethodno ugrađenog TEP-a kuka. Razlog leži u činjenici da se primarna proteza vremenom istroši, iako zahvaljujući suvremenim tehnikama, materijalima i metodama može trajati i do dva desetljeća.

Sama operacija ugradnje revizijske endoproteze značajno je veći i kompleksniji zahvat u odnosu na primarni TEP kuka i u pravilu ga izvode iskusni timovi operatera.

Zaključak

Ukoliko prepoznate simptome ili indikacije kod sebe ili vama drage osobe, javite nam se kako bismo obavili pregled i izradili plan liječenja.

U Poliklinici Ivković radimo totalnu endoprotezu kuka, kao i revizijske endoproteze, a koristimo samo ugradbene materijale najvećih svjetskih proizvođača.

 

OSTALE OBJAVE

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

više
Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

više
Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

više