Ultrazvuk kukova djece i novorođenčadi – zašto je važan i kada se radi?

Ultrazvuk kukova djece i novorođenčadi – zašto je važan i kada se radi?

Ultrazvuk kukova djece dijagnostički je test koji se koristi za procjenu zdravlja kuka u dojenčadi i male djece.

Ultrazvuk dječjih kukova je brz i bezbolan pregled koji daje uvid u razvoj kukova kod novorođenčadi i malih beba te omogućuje rano otkrivanje i liječenje potencijalnih problema.

U nastavku teksta doznajte kada se radi ultrazvuk kukova novorođenčadi i beba, kako izgleda i zašto je važan.

Zašto je ultrazvuk kukova kod djece važan?

Kukovi beba normalno se razvijaju tijekom trudnoće, ali neke se bebe rađaju s nedovoljnom razvijenom čašicom (acetabulumom).

Razvojni poremećaj kuka je zajednički naziv za dijapazon promjena koje se kreću od blagog poremećaja razvoja (blaga displazija) do potpunog iščašenja. Poremećaj razvoja kuka najčešća je promjena koštano-zglobnog sustava u dječjoj dobi s učestalošću od 0,47% do 1%. Ipak, kod centralno-europskih i slavenskih naroda incidencija razvojnog poremećaja kuka je najviša u svijetu i dosiže čak 5%.

Pravi razlog za nastanak razvojnog poremećaja kuka nije utvrđen, no smatra se da najveću ulogu igraju genetski čimbenici, a uočeno je da je češća pojava kod djevojčica.

Neki drugi čimbenici rizika za displaziju kuka uključuju:

·        poremećaj razvoja kuka u obitelji,

·        zdjelični položaj fetusa tijekom trudnoće,

·        prisutnost deformiteta vrata ili stopala,

·        blizanačka trudnoća (manje prostora za pomicanje nogu u maternici),

·        prijevremeni porod,

·        nedostatak amnionske tekućine.

Ultrazvuk kukova u novorođenčadi omogućuje rano otkrivanje mogućih problema s kukovima, uključujući i poremećaje u razvoju kukova, što omogućuje brži odgovor i liječenje.

Što se poremećaj ranije dijagnosticira,veće su šanse da se izbjegne operativno liječenje te da će sama intervencija, ukoliko je potrebna, dati bolje i brže rezultate.

Osim samog UZV kukova, vrlo je važan i klinički pregled koji obavlja ortoped. On je sastavni dio ranog otkrivanja razvojnog poremećaja dječjeg kuka.

Kada se radi ultrazvuk kukova kod beba?

Poželjno je da se prvi ultrazvuk djetetovih kukova obavi u rodilištu. Obzirom kako to u pravilu nije moguće, potrebno ga je obavezno obaviti tijekom prvog mjeseca bebinog života, a drugi kontrolni pregled od šestog do osmog mjeseca života. Vro je važno naglasiti da, obzirom na visoku incidenciju razvojnog poremećaja kuka među slavenskim narodima, SVA novorođena djeca bi trebala obaviti UZV kukova između 4 i 6 tjedna života - bez iznimke.

Ako na prvom ultrazvuku ortoped utvrdi da su kukovi nedovoljno razvijeni ili postoji nekakav deformitet, liječnik će vam obzirom na stupanj nerazvijenosti preporučiti konzervativno ili operacijsko liječenje. Kod blažih slučajeva preporuča se nošenje Pavlikovih remenčića, dok se kod teških poremećaja u pravilu sugerira operacijsko liječenje.

Ortoped će Vam reći kada da dođete na kontrolni pregled. Kukovi beba razvijaju se do 18. mjeseca života, tako da većina djece koja su rođena s "nezrelim" ili kukovima s poremećajem u razvoju nakon adekvatnog liječenja mogu očekivati dobar rezultat bez većih problema kasnije u životu.

Kako se radi ultrazvuk kukova kod beba?

Ne postoji posebna priprema za pregled. Dijete se položi na stol, a gel se nanese na područje kukova.

·        Liječnik koristi ultrazvučnu sondu za snimanje kukova i okolnih struktura.

·        Dobiveni snimci daju detaljan uvid u anatomske karakteristike kukova te se mogu identificirati eventualne nepravilnosti.

·        Nakon pregleda kukova liječnik će odrediti stupanj poremećaja razvoja kukova (od I do IV) prema međunarodno prihvaćenoj Grafovoj klasifikaciji te termin sljedeće          kontrole i po potrebi način liječenja.

·        Ultrazvučni pregled kukova kod djece i novorođenčadi traje 20 do 30 minuta, a ovaj ultrazvučni pregled je bezbolan i siguran za bebe.

Nanošenjem gela na ultrazvučnu sondu započinje pregled. Sonda se prislavanja na dječji kuk te se prikazuju strukture čašice i glave natkoljene kosti. Izračunavaju se kutevi, te se određuje stupanj (ne)ravijenosti kuka.

Zaključak

Ultrazvuk dječjih kukova neškodljivo je i pouzdano dijagnostičko sredstvo koje otkriva potencijalne nepravilnosti u razvoju kukova kod djece, što omogućuje pravovremenu intervenciju i sprječava ozbiljne komplikacije u kasnijoj dječjoj dobi.

Roditeljstvo, osobito ako ste prvi put roditelj, može donijeti mnoge izazove i brige. Zato je važno pravovremeno se informirati i uz pomoć stručnjaka pratiti razvojne faze svog djeteta.

Ukoliko želite zakazati ultrazvučni pregled, kako biste bili sigurni u pravilan razvoj kukova vaše bebe, slobodno nas kontaktirajte.

OSTALE OBJAVE

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

više
Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

više
Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

više