Jesu li svi PRP sistemi isti?

PRP se može pripremiti različitim sustavima koji se razlikuju po tehnologiji, količini potrebne krvi, vremenu potrebnom za pripremu i kvaliteti konačnog proizvoda.

Jesu li svi PRP sistemi isti?

JESU LI SVI PRP PRIPRAVCI ISTI I KOJI TREBAM ODABRATI?

U zadnjih nekoliko godina svjedočimo ogromnom porastu broja medicinskih klinika, sportskih liječnika, fizijatara i ortopeda koji nude plazmu bogatu trombocitima ili PRP injekcije za liječenje bolesti zglobova i tetiva. Iako je liječenje plazmom bogatom trombocitima (PRP) vrlo uspješna znanstveno dokazana metoda relativno često kod pacijenata izostaje željeni učinak. Jedan od razloga je velika razlika u kvaliteti PRP-a koji se primjenjuje, a druga velika razlika je iskustvo i ekspertiza liječnika koji daje injekciju.

PRP se može pripremiti različitim sustavima koji se razlikuju po tehnologiji, količini potrebne krvi, vremenu potrebnom za pripremu i kvaliteti konačnog proizvoda. Također je važan način na koji se injekcije daju, te koristi li se liječnik pri tome ultrazvukom ili RTG-om. 

Stoga je važno postaviti prava pitanja liječniku koji metodu primjenjuje:

Koja je idealna koncentacija i broj trombocita u PRP pripravku koji primam?

Idealna koncentracija i broj trombocita u PRP pripravku još uvijek nisu poznati, ali vrijedi pravilo da je više bolje. U praksi to bi trebalo biti između 4 do 7x povećanja osnovne koncentracije trombocita. U jednoj studiji testirana su 33 PRP sustava i protokola, a samo ih je 11 zadovoljilo definiciju PRP-a kao minimalne koncentracije trombocita od 1 000 000/μL odnosno 5x povećanja u odnosu na početnu koncentraciju (Marx et al, 2013.). Štoviše, 3 od 33 testirana sustava i protokola imala su konačni PRP proizvod s brojem trombocita manjim od onog u punoj krvi (Fadadu et al, 2019.)

Ovako visoke koncentracije trombocita u praksi se ostvaruju upotrebom tzv. double spin metode koja uključuje dvije runde centrifugiranja kako bi se dobio PRP. Prvo okretanje razdvaja krv na plazmu i crvena krvna zrnca. Plazma se zatim ponovno centrifugira kako bi se trombociti odvojili od plazme. Rezultirajući PRP ima značajno višu koncentraciju trombocita od metode single spin koja je usprkos tome još uvijek najraširenija.

Automatizirani brojač stanica, double-spin i single-spin uređaji za pripremu PRP-a

Također nije dovoljno samo poznavati faktor uvećanja koncentracije trombocita, već je potrebno izračunati i tzv. totalnu dozu trombocita odnosno ukupan broj trombocita koji se aplicira na željeno mjesto.

Kako mogu znati koliki su koncentracija i broj trombocita u PRP pripravku koji primam?

Kao što je već navedeno broj i koncentracija trombocita presudni su za optimalan učinak PRP pripravka koji dobivate, ali kako možemo saznati ove informacije? Najjednostavniji način je upotrebom automatiziranog brojača stanica koji nam precizno daje informacije o broju krvnih stanica u uzorku. Potrebno je odrediti broj i vrstu stanica pune krvi te broj i vrstu stanica u dobivenom PRP pripravku. Znajući ove podatke možete biti sigurni u kvalitetu pripravka koji dobivate.

Broj i vrsta stanica određuju se upotrebom automatiziranog brojača

Treba li nam UZV ili RTG navođenje injekcije?

Baš kao što je vrsta PRP-a koja se ubrizgava važna za optimalan učinak, način na koji se ubrizgava također je vrlo važan. Većina liječnika ubrizgava PRP naslijepo, što znači bez ultrazvučnog ili rendgenskog nadzora. Iako ovakvo ubrizgavanje može biti uspješno kod lako dostupnih zglobova kao što su koljeno ili gležanj, kada su kuk ili rame u pitanju vrlo je teško ili nemoguće biti precizan bez pomoći UZV  ili RTG tehnologije. Stoga je od iznimne važnosti da liječnik koji vas liječi bude stručnjak za injekcije vođene ultrazvukom ili rendgenskim zrakama.

Precizna aplikacija injekcije pod kontrolom UZV

Zaključak

Kontrola kvalitete (QC) je proces kroz koji nastojimo osigurati održavanje ili poboljšanje kvalitete proizvoda, i vrlo je važno primjenjivati ga i kada je PRP u pitanju. Broj i koncentracija trombocita, te način primjene značajno mogu utjecati na učinkovitost liječenja i važno je imati sve informacije kako bi samo liječenje bilo uspješno.

Literatura

Marx RE. Platelet-rich plasma (PrP): what is PrP and what is not PrP?Implant Dentistry 2001;10:225–8.

Fadadu PP, Mazzola AJ, Hunter CW, Davis TT. Review of concentration yieldsin commercially available platelet-rich plasma (PRP) systems: a call for PRPstandardization. Reg Anesth Pain Med. 2019 Apr 16:rapm-2018-100356.

OSTALE OBJAVE

Što je koncentrat matičnih stanica koštane srži i kako ga koristimo u liječenju ortopedskih bolesti i stanja?

Što je koncentrat matičnih stanica koštane srži i kako ga koristimo u liječenju ortopedskih bolesti i stanja?

više
Što je PRP (plazma bogata trombocitima) i kako vam može pomoći?

Što je PRP (plazma bogata trombocitima) i kako vam može pomoći?

PRP (od engleskog Platelet-Rich Plasma) ili plazma bogata trombocitima potpuno je prirodni pripravak koji se dobiva iz vlastite krvi pacijenta te služi za poticanje zacjeljivanja i regeneracije tkiva.

više