Jesu li svi PRP sustavi isti i kako odabrati adekvatan pripravak plazme bogate trombocitima?

Jesu li svi PRP sustavi isti i kako odabrati adekvatan pripravak plazme bogate trombocitima?

PRP (plazma bogata trombocitima) terapija postaje sve popularnija u svijetu estetske i regenerativne medicine. Međutim, sa sve većim brojem dostupnih PRP sustava, mnogi se pacijenti pitaju jesu li svi pripravci plazme bogate trombocitima isti i kako odabrati onaj pravi za svoje potrebe.

Tome u prilog govori i činjenica da, iako je liječenje plazmom bogatom trombocitima (PRP) vrlo uspješna znanstveno dokazana metoda, pacijentima relativno često izostaje željeni učinak.

Jedan od razloga tome je velika razlika u kvaliteti plazme bogate trombocitima koja se primjenjuje, a drugi velika razlika u iskustvu i stručnosti liječnika koji daje injekciju.

U ovom blogu predstavit ćemo različite PRP sustave i njihove primjene i time vam pomoći da donesete informiranu odluku.

Vrste PRP sustava

Plazma bogata trombocitima se može pripremati različitim sustavima koji se razlikuju po tehnologiji, količini potrebne krvi, vremenu potrebnom za pripremu i kvaliteti konačnog proizvoda.

U nastavku saznajte više o različitim sustavima pojedinačno.

PRP (plazma bogata trombocitima) s jednim ciklusom centrifugiranja

PRP sustav jednog ciklusa centrifugranja (tzv. single-spin) jedan od najosnovnijih PRP sustava kojima se dobivaju niske koncentracije trombocita i obično se koristi za tretmane kože, kao i za smanjenje ožiljaka i ozljeda.

PRP (plazma bogata trombocitima) s 2 ciklusa centrifugiranja

Ovim sustavom (tzv. double-spin) dobija se supstrat vrlo visoke koncentracije trombocita i faktora rasta te je vrlo pogodan za liječenje osteoartritisa, oštećenja i upala tetiva, te oštećenja hrsakvice.

PRF (plazma bogata fibrinom)

PRF (plazma bogata fibrinom) sličan je sustavu PRP (plazma bogata trombocitima), ali koristi manje brzine centrifugiranja za očuvanje više fibrina. To ga čini idealnim za tretmane protiv bora, pomlađivanje kože i pospješivanje regeneracije tkiva kod kroničnih rana

ACS (Autologni kondicionirani serum)

Ovaj sustav se temelji na aktivaciji protuupalnih faktora i pokazao se izuzetno učinkovit u liječenju stanja kod kojih dominira upalni proces.

Automatizirani brojač stanica, double-spin i single-spin uređaji za pripremu PRP-a

Kako odabrati pravi PRP sustav?

Odabir pravog PRP sustava ovisi o vašim specifičnim potrebama i ciljevima. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da donesete informiranu odluku:

1. Konzultacija sa stručnjakom: Prvi korak je konzultacija s ovlaštenim medicinskim stručnjakom koji će procijeniti vaše potrebe i preporučiti odgovarajući PRP sustav.

2. Ciljevi liječenja: Razmislite o ciljevima liječenja. Želite poboljšati izgled kože, regenerirati oštećeno tkivo, ubrzati oporavak nakon ozljede ili postići nešto drugo? Ovi ciljevi pomoći će vam da odaberete pravi PRP sustav.

3. Usporedba sustava: Usporedite različite PRP sustave i njihove značajke. Pitanja koja trebate postaviti svom liječniku koja će vam pomoći pri odabiru uključuju:

·        Koja je idealna koncentracija i broj trombocita u pripravku plazme bogate trombocitima koji primam?

·        Kako mogu znati koncentraciju i broj trombocita u pripravku plazme bogate trombocitima koji primam?

·        Trebamo li ultrazvuk ili rentgensko vođenje za injekciju?

U nastavku saznajte kako mogu izgledati odgovori na ova pitanja, te što morate znati prilikom odlučivanja na terapiju plazmom bogatom trombocitima.

Broj i vrsta stanica određuju se upotrebom automatiziranog brojača

Koja je idealna koncentracija i brojtrombocita u pripravku plazme bogate trombocitima koji primam?

Idealna koncentracija i broj trombocita u PRP pripravku još uvijek nisu poznati, ali vrijedi pravilo više je bolje. U praksi bi to trebalo biti između 4 do 7x povećanja osnovne koncentracije trombocita. U jednoj studiji ispitana su 33 PRP sustava i protokola, a samo njih 11 zadovoljilo je definiciju PRP-a kao minimalne koncentracije trombocita od 1.000.000/μL, odnosno 5x povećanje u odnosu na početnu koncentraciju (Marx et al, 2013.).

Tako visoke koncentracije trombocita upraksi se postižu korištenjem tzv. metoda dvostrukog centrifugiranja koja uključuje dvije runde centrifugiranja za dobivanje PRP-a.

Precizna aplikacija injekcije pod kontrolom UZV

Zaključak

Nisu svi pripravci plazme bogate trombocitima isti, a odabir pravog sustava za vaše potrebe zahtijeva pažljivo razmatranje i savjetovanje sa stručnjakom.

Uz precizno upravljanje vašim liječenjem, terapija plazmom bogatom trombocitima može i treba biti učinkovita u postizanju željenih rezultata.

Ako ste u nedoumici jeste li kandidat zaterapiju plazmom bogatom trombocitima ili vam je potrebna podrška u odabiru pravog PRP sustava, kontaktirajte nas - stojimo vam na raspolaganju da vam pomognemo odabrati pravi PRP sustav za vaše potrebe i osiguramo kvalitetne tretmane bogate plazmom trombocitima.

Literatura

Marx RE. Platelet-rich plasma (PrP): what is PrP and what is not PrP?Implant Dentistry 2001;10:225–8.

Fadadu PP, Mazzola AJ, Hunter CW, Davis TT. Review of concentration yieldsin commercially available platelet-rich plasma (PRP) systems: a call for PRPstandardization. Reg Anesth Pain Med. 2019 Apr 16:rapm-2018-100356.

OSTALE OBJAVE

Kompresivna terapija za kronične rane

Kompresivna terapija za kronične rane

više
Liječenje kroničnih rana negativnim tlakom: kada i kako ga primijeniti

Liječenje kroničnih rana negativnim tlakom: kada i kako ga primijeniti

više
Sportska ortopedija: Iščašenje (luksacija) patele - liječenje i oporavak

Sportska ortopedija: Iščašenje (luksacija) patele - liječenje i oporavak

više