Kako nastaju ozljede prednjeg križnog ligamenta i kako ih (iz)liječiti?

Kako nastaju ozljede prednjeg križnog ligamenta i kako ih (iz)liječiti?

Imate li ili ste ikada imali problema s nestabilnim koljenom? Jeste li znali da jedan od uzroka tome može biti i prednji križni ligament?

U tekstu koji slijedi saznajte što je prednji križni ligament, koja je njegova uloga, kako nastaju ozljede prednjeg križnog ligamenta, kako prepoznati simptome tegoba uzrokovanih ozljedom ili bolom uovom ligamentu te kako se liječi i kako proces oporavka izgleda.

Što je prednji križni ligament i koja je njegova funkcija u tijelu?

Križni ligamenti (prednji i stražnji) nalaze se unutar koljena i povezuju bedrenu kost s tibijom. Ti su ligamenti izgrađeni od fibroznog tkiva i vrlo su jaki, obično oko 2-4 cm u duljinu. Prilikom savijanja koljena ovi ligamenti se zatežu.

Zajedno sa stražnjim i kolateralnim ligamentima, prednji križni ligament ograničava kretanje tibije, stabilizira koljenski zglob i osigurava stabilnost i kontrolu pokreta.

Prednji križni ligament je stoga jedna od ključnih struktura za stabilnosti koljena i ključna je za svakodnevnu funkcionalnost.

Kako nastaje ozljeda prednjeg križnog ligamenta?

Ozljede prednjeg križnog ligamenta često nastaju tijekom sportskih aktivnosti, posebice onih koje zahtijevaju nagle promjene smjera ili naglo zaustavljanje.

Prema nekim istraživanjima, ozljede prednjeg križnog ligamenta čine čak 40% svih sportskih ozljeda, a najčešće se javljaju kod nogometaša, rukometaša, košarkaša, skijaša, tenisača i atletičara.

Statistike pokazuju da ova ozljeda češće pogađa žene nego muškarce, zbog kombinacije anatomskih, biomehaničkih i hormonalnih čimbenika.

Naime, jedan od uzroka je taj što je kod žena kut između bedrene kosti i zdjelice veći, što sužava prostor u koljenu gdje se nalaze prednji križni ligamenti, a utječe i na snagu i funkcionalnost mišića kvadricepsa.

Genetska predispozicija i nepravilna biomehanika koljena također mogu biti uzroci.

Važno je napomenuti da se ozljede prednjeg križnog ligamenta ne mogu uvijek u potpunosti izbjeći, ali pravilnom tehnikom vježbanja, korištenjem odgovarajuće sportske opreme i jačanjem mišića oko koljena rizik se može smanjiti.

Ozljede prednjeg ukriženog ligamenta češće su u žena, a najčeće se događaju kod aktivnosti kao što su nogomet, rukomet, košarka ili skijanje.

Vrste ozljeda prednjeg križnog ligamenta

Ovisno o tome kako su nastale, ozljede prednjeg križnog ligamenta mogu biti:

·        kontaktne - ozljede uzrokovane izravnim kontaktom pri udarcu u koljeno,

·        beskontaktne – ozljede koje su uzrokovane pogrešnim kretanjem donjeg ekstremiteta.

Ovisno o težini ili stupnju, ozljedeprednjeg križnog ligamenta mogu biti:

·        I stupanj - kod ove vrste ozljede dolazi do istezanja vlakana ligamenta, ali bez prekida kontinuitetaligamenta. Prisutna je bol, može doći do otoka, ali funkcionalnost          nije značajno narušena.

·        II stupanj - kod ovog stupnja dolazi do kidanja određenog broja vlakana ligamenta, javlja se bol i otok, a sama funkcionalnost je narušena.

·        III stupanj ozljede je kidanje kontinuiteta vlakana ligamenta. Kod ovog stupnja ozljede dolazi do krvarenja uzglobu, bolovi mogu biti manjeg intenziteta u odnosu na          stupanj ozljede, a koljeno je nefunkcionalno.

Kako prepoznati simptome ozljede prednjeg križnog ligamenta?

Simptomi ozljede prednjeg križnog ligamenta mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali njihovo rano prepoznavanje ključno je za točnu dijagnozu i izradu strategije liječenja.

Bol, oteklina i gubitak stabilnosti koljena često su prvi znakovi. Također može biti prisutan osjećaj "puckanja" ili "skakanja" u koljenu.

Bol, oteklina i nestabilnost dominantni su simptomi ozljede prednjeg križnog ligamenta

Kako se dijagnosticira ozljeda prednjeg križnog ligamenta?

Da bi dijagnosticirao ozljedu prednjeg križnog ligamenta, liječnik koristi niz dijagnostičkih metoda, uključujući klinički pregled, razne ortopedske testove, MRI i testove stabilnosti koljena.

Nakon dijagnoze, pristup liječenju može varirati ovisno o težini ozljede.

Kako se liječe ozljede prednjeg križnog ligamenta?

Ovisno o težini ozljede, liječenje možebiti konzervativno ili kirurško. Konzervativno liječenje uključuje fizikalnu terapiju te eventualno nošenje ortoza.

U slučaju teških ozljeda ili kod aktivnih sportaša, može biti potrebna operacija za vraćanje stabilnosti koljena.

Ozljede I i II stupnja liječe se neoperativno, odnosno konzervativnom metodom liječenja, dok se osobe s ozljedama III stupnja liječe kirurški.

Kirurška intervencija sastoji se o drekonstrukcije ligamenta presadkom uzetom iz tetive mišića stražnje lože (hamstringsi) ili ligamenta patele.

Operacija prednjeg križnog ligamenta jednaje od najčešće izvođenih operacija u području sportske ortopedije.

Prije samog kirurškog zahvata potrebno je pripremiti koljeno i minimalizirati otok i bol. To se obično postiže odmorom i opuštanjem, korištenjem ledenih obloga, kompresije i elektroterapije.

Ovisno o težini ozljede prednjeg križnog ligamenta, liječnik može predložiti kombinaciju operacije i rehabilitacije.

Većina stručnjaka iz područja ortopedije smatra da je operativni zahvat najbolje izvesti 4 do 6 tjedana nakon ozljede, jer se u praksi pokazalo da osobe koje su prvo imale 4 do 6 tjedana prijeoperacijske rehabilitacije, gdje su fizikalnom terapijom smanjile oteklinu, imale puno bolji ishod liječenja, povratile opseg pokreta u koljenu i povratile snagu i aktivnost mišića donjih ekstremiteta.

Rehabilitacija nakon operacije sastoji s eprije svega u uspostavljanju normalnog opsega pokreta ekstenzije (ispružanja koljena) i smanjenja otoka.

Artroskopski pogled na rekonstruirani prednji križni ligament. Kod ovog pacijenta korištene su učetverostručene tetive hamstringsa.

Kako izgleda proces oporavka od ozljede prednjeg križnog ligamenta?

Brzina oporavka ovisi od slučaja doslučaja, odnosno koliko je ozljeda teška i liječi li se bez operacije ili nakon nje. U prosjeku, pacijentu je potrebno oko mjesec dana fizikalne terapije prije nego što se može potpuno osloniti na ozlijeđenu nogu.

U 1980-ima bilo je uobičajeno savjetovati strogo mirovanje kao dio rehabilitacije, čak i nakon operacije ligamenata. Imobilizacija koljena se često koristila, dok je vraćanje funkcionalnosti pomoću vježbi raspona pokreta ili vježbi s utezima odgođano za neko vrijeme.

Danas rehabilitacija nakon ozljede prednjeg križnog ligamenta izgleda bitno drugačije jer je rana rehabilitacija zauzela središnje mjesto. Protokol i upute za brzi oporavak nakon rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta koji se provodi u Poliklinici Ivković možete pronaći ovdje.

Za sportaše se nakon završene fizikalne terapije preporuča nastavak rehabilitacije uz osobnog trenera koji se brine za kreiranje prilagođenog treninga.

U svakom slučaju, uz tjelovježbu i stručnovođenu rehabilitaciju, većina pacijenata se kroz nekoliko mjeseci vraća svakodnevnim aktivnostima.

Zaključak

Poliklinika Ivković pruža cijeli niz usluga izpodručja sportske ortopedije, uključujući i minimalno invazivnu rekonstrukciju križnog ligamenta.

Ukoliko želite da Vam budemo partner ipodrška na putu oporavka, javite nam se - poradimo zajedno na Vašem oporavku i što bržem povratku svakodnevnim aktivnostima.

OSTALE OBJAVE

Kompresivna terapija za kronične rane

Kompresivna terapija za kronične rane

više
Liječenje kroničnih rana negativnim tlakom: kada i kako ga primijeniti

Liječenje kroničnih rana negativnim tlakom: kada i kako ga primijeniti

više
Sportska ortopedija: Iščašenje (luksacija) patele - liječenje i oporavak

Sportska ortopedija: Iščašenje (luksacija) patele - liječenje i oporavak

više