Autotransplantacija zglobne hrskavice - što je to i kako vam može pomoći?

Autotransplantacija zglobne hrskavice - što je to i kako vam može pomoći?

Autotransplantacija zglobne hrskavice suvremena je kirurška tehnika kojom se popravlja oštećenje hrskavice pomoću hrskavičnih stanica dobivenih od  samog pacijenta.

Ova inovativna metoda posebno je važna u sportskoj ortopediji i omogućuje pacijentima oporavak vlastitim biološkim resursima.

U novom blogu objasnit ćemo što je autotransplantacija zglobne hrskavice, kako izgleda, koliko traje oporavak nakon intervencije te tko su dobri kandidati za autotransplantaciju zglobne hrskavice.

Klinički pregled vrlo je važan prilikom postavljanja dijagnoze unutrašnjih ozljeda koljena. Na osnovu pregleda postavlja se indikacija za slikovne pretrage kojima se potvrđuje dijagnoza. U slučaju oštećenja hrskavice metoda izbora je magnetska rezonancija (MR).

Što je hrskavica, kako se oštećuje i koji su simptomi?

Ako niste medicinske struke ili se ne sjećate predavanja iz biologije posvećenih ljudskom tijelu, najprije da vas podsjetimo što je hrskavica, a zatim prijeđimo na detaljniji opis njezine autotransplantacije.

Hrskavica jevezivno tkivo koje se nalazi u različitim dijelovima tijela i povezuje kosti i zglobove. Iako je tvrd i fleksibilan materijal, relativno ga je lako oštetiti.

Uzroci oštećenja zglobne hrskavice su različiti, a neki od najčešćih su sljedeći:

·        Oštećenja uzrokovana sportskim ozljedama: Sportovi kao što su nogomet, hokej ili skijanje često su povezani s ozljedama koje mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja hrskavice.

·        Degenerativne promjene:  Starenje ili određeni oblici osteoartritisa mogu uzrokovati postupnopropadanje hrskavice, što  zahtijeva naprednije metode liječenja.

·        Slučajne ozljede: Pacijenti koji su pretrpjeli nesreće, kao što su prometne nesreće ili padovi, često se suočavaju s ozbiljnim oštećenjima zglobova, što zahtijeva poseban pristup oporavku.

·        Udarci u zglob – jaki udarci u zglob, karakteristični za sportske ozljede ili česti, ponavljajući udarci u zglob.

Oštećenje zglobne hrskavice najčešće se javlja u koljenu, ali može zahvatiti i kuk, gležanj, rame i skočni zglob.

Simptomi oštećenja hrskavice obično su bolovi u zglobovima, ukočenost i upala (otok).

Metoda izbora za prikaz hrskavičnih oštećenja (ali i svih drugih unutrašnjih oštećenja koljenskog zgloba) je magnetska rezonancija (MR). Na slici vidimo lokalizirano oštećenje trohleje što je idealna indikacija za autotransplantaciju hrskavice.

Što je autotransplantacija zglobne hrskavice?

Autotransplantacija zglobne hrskavice predstavlja inovativan pristup liječenju oštećenja hrskavice. Ova metoda uključuje uzimanje malog komadića zdrave hrskavice iz drugog dijela zgloba i presađivanje na oštećeno područje.

Autotransplantacijom hrskavice pomoću vlastitih stanica pacijenta omogućuje se prirodna obnova hrskavičnog tkiva.

Kada i kod koga se radi autotransplantacija zglobne hrskavice?

Postupak autotransplantacije hrskavice posebno je koristan kod pacijenata kod kojih je dijagnosticirano lokalizirano oštećenje hrskavice. Liječnici procjenjuju potrebu za ovim zahvatom na temelju težine ozljede i općeg zdravstvenog stanja pacijenta.

U bolesnika steškim oštećenjem hrskavice ovaj postupak može značajno poboljšati funkcionalnost zgloba. Odluka o provođenju autotransplantacije donosi se nakon pomne dijagnostike i procjene stručnog tima.

U praksi se pokazalo da su najbolji kandidati za autotransplantaciju zglobne hrskavice:

·        Pacijenti i pacijentice od 15-55 godina,

·        Osobe kod kojih je veličina oštećenja do 10 cm2 sa zdravom okolnom hrskavicom,

·        Poželjno je da nema pretjeranog opterećenja zglobova (npr. zbog pretilosti).

U nekim slučajevima autotransplantacija hrskavice može se izvesti i kod pacijenata starijih od 65 godina ako zadovoljavaju kriterije.

Kako izgleda autotransplantacija zglobne hrskavice?

Transplantacija hrskavičnih stanica uglavnom se izvodi u spinalnoj anesteziji, ali se može izvestii u općoj anesteziji.

U tom slučaju anesteziolog ubrizgava anestetik u lumbalni dio spinalnog kanala. Kod primjene spinalne anestezije pacijent je tijekom operacije pri svijesti.

Samom postupku autotransplantacije zglobne hrskavice prethode pripreme.

Ortopedski kirurg prvo uzima malu količinu zdrave hrskavice iz okolice oštećenja. Uzorak se potom miješa s autolognom plazmom bogatom trombocitima te se takom pripremljenim transplantatom ispunjava hrskavično oštećenje. Zatim se transplantat dodatno učvršćuje dodavanjem autolognog trombina kako bi ostao na svom mjestu. Sve se odvija tijekom jednog zahvata, i potrebna je samo jedna operacija.

Transplantirane stanice postupno se integriraju s postojećom hrskavicom, pokrećući proces regeneracije. Pacijent je podvrgnut kontinuiranom praćenju kako bi se osiguralo optimalno cijeljenje.

Lokalizirano hrskavično oštećenje u području koljena prije i nakon autotransplantacije presatka koji se sastoji od komadića hrskavice pomiješanih s plazmom bogatom trombocitima i učvršćenog dodavanjem autolognog trombina.

Oporavak nakonautotransplantacije hrskavice

Oporavak nakon autotransplantacije zglobne hrskavice ovisi o različitim čimbenicima, uključujući opseg ozljede ili oštećenja, opće zdravstveno stanje bolesnika i disciplinu u praćenju rehabilitacije.

Normalno je očekivati ​​postupno poboljšanje nekoliko mjeseci nakon zahvata.

U procesu oporavka važnu ulogu ima fizikalna terapija i prilagođene vježbe koje pridonose vraćanju funkcionalnosti zglobova.

Zaključak

Autotransplantacija zglobne hrskavice je metoda koja ima visok postotak uspješnosti kada je upitanju vraćanje funkcionalnosti zgloba. Oslanja se na prirodnu sposobnost tijela da se regenerira, a rizik od odbacivanja tkiva je minimalan, zahvaljujući korištenju vlastitih stanica pacijenta, što dodatno povećava uspješnost ove metode.

Ukoliko ste na temelju informacija koje smo podijelili s vama zaključili da biste bili dobar kandidat za autotransplantaciju zglobne hrskavice, javite nam se kako bismo obavili pregled i vidjeli kako vam možemo pomoći.

 

OSTALE OBJAVE

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

više
Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

više
Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

više