Što je PRP (plazma bogata trombocitima) i kako vam može pomoći?

PRP (od engleskog Platelet-Rich Plasma) ili plazma bogata trombocitima potpuno je prirodni pripravak koji se dobiva iz vlastite krvi pacijenta te služi za poticanje zacjeljivanja i regeneracije tkiva.

Što je PRP (plazma bogata trombocitima) i kako vam može pomoći?

U veljači 2006. godine igrači Pittsburg Steelers-a pobjedonosno su podigli čuveni Lombardijev trofej nakon što su u Super Bowl spektaklu pobijedili Seattle Seehawks-e. Učinili su to šesti puta u svojoj povjesti i time postali jedna od najtrofejnijih NFL momčadi. Ono što je manje poznato jest činjenica da  su dvije najveće zvijezde Steelers-a - Troy Polamalu i Hines Ward, svega 2 tjedna prije Super Bowla, a zbog ozljede primili PRP terapiju  i potom uspješno odradili cijelu takmicu. NY Times je nedugo nakon toga na ovu temu objavio članak i ostalo je povjest. Primjena PRP je doslovce preplavila SAD, a nedugo zatim i cijeli svijet. Ako vas zanima što je PRP i kako Vam može pomoći pročitaje u ovom kratkom prilogu...    

Hines Ward zaigrao je u Super Bowl-u dva tjedna nakon što je ozljeda koljena liječena injekcijama PRP-a, te osvojio nagradu za najboljeg igrača susreta

PRP (od engleskog Platelet-Rich Plasma) ili plazma bogata trombocitima potpuno je prirodni pripravak koji se dobiva iz vlastite krvi pacijenta te služi za poticanje zacjeljivanja i regeneracije tkiva. To je koncentrirani izvor trombocita, vrste krvnih stanica koje su odgovorne za zgrušavanje i zacjeljivanje rana, a sadrži niz čimbenika rasta i drugih biološki aktivnih tvari koje mogu potaknuti rast stanica i popravak tkiva.

Za stvaranje PRP-a uzima se mala količina pacijentove krvi i potom obrađuje u stroju za centrifugiranje, koji odvaja trombocite i plazmu od ostalih komponenti krvi. Dobivena plazma bogata trombocitima zatim se skuplja i priprema za injekciju ili drugu terapijsku upotrebu.

Jedna od glavnih prednosti PRP-a je to što je to siguran i prirodan tretman koji se dobiva iz vlastite krvi pacijenta (tzv. autologni pripravak), što značajno umanjuje rizik od alergijskih reakcija ili drugih štetnih učinaka. PRP je također svestran i može se koristiti za liječenje raznih stanja, uključujući bolove u zglobovima, ozljede mišića i pomlađivanje kože.

PRP se dobiva odvajanjem plazme i trombocita od ostali stanica krvi u posebnim centrifugama

PRP injekcije često se koriste za liječenje bolova u zglobovima i upale uzrokovane osteoartritisom, tendinitisom ili drugim ozljedama. Koncentrirani trombociti i čimbenici rasta u PRP-u ublažavaju upalu, potiču regeneraciju tkiva i pospješuju zacjeljivanje oštećenih ili degeneriranih tkiva. Injekcije PRP-a obično se izvode kao ambulantni postupak, nije potrebna anestezija, i u pravilu pacijenti nakon tretmana mogu nastaviti obavljati svakodnevne aktivnosti.

PRP se također može koristiti za poticanje pomlađivanja kože i smanjenje znakova starenja. Kada se ubrizgavaju u kožu, faktori rasta i druge tvari u PRP-u mogu potaknuti proizvodnju kolagena i elastina, što može pomoći u poboljšanju teksture, tonusa i elastičnosti kože. PRP se također može koristiti u kombinaciji s drugim kozmetičkim tretmanima, poput microneedlinga ili laserske terapije, kako bi se poboljšali njihovi učinci.

Ozljede i umjerene degenerativne promjene koljena izvrsna su indikacija za liječenje PRP-ijem

Osim njegove terapijske upotrebe, PRP se također proučava kao potencijalni tretman za niz drugih stanja, uključujući gubitak kose, erektilnu disfunkciju i kronične rane. Dok su dokazi za ove primjene još uvijek ograničeni, rana istraživanja sugeriraju da bi PRP mogao imati obećavajuće prednosti iu tim područjima.

Iako se PRP općenito smatra sigurnim, važno je napomenuti da je to medicinski postupak koji bi trebao provoditi samo kvalificirani pružatelj zdravstvenih usluga (u pravilu specijalisti ili supspecijalisti pojedinih grana medicine). Pacijenti također trebaju biti svjesni da iako PRP može biti učinkovit tretman za neka stanja, on možda neće biti prikladan ili učinkovit za svakoga, a rezultati mogu varirati ovisno o pojedinom pacijentu i prirodi njegovog stanja.

OSTALE OBJAVE

Što je koncentrat matičnih stanica koštane srži i kako ga koristimo u liječenju ortopedskih bolesti i stanja?

Što je koncentrat matičnih stanica koštane srži i kako ga koristimo u liječenju ortopedskih bolesti i stanja?

više
Jesu li svi PRP sistemi isti?

Jesu li svi PRP sistemi isti?

PRP se može pripremiti različitim sustavima koji se razlikuju po tehnologiji, količini potrebne krvi, vremenu potrebnom za pripremu i kvaliteti konačnog proizvoda.

više