Što je PRP (plazma bogata trombocitima) i kako vam može pomoći?

Što je PRP (plazma bogata trombocitima) i kako vam može pomoći?

Plazma bogata trombocitima ili PRP (od engleskog Platelet-Rich Plasma) potpuno je prirodan pripravak koji se dobiva iz vlastite krvi pacijenta, a služi za poticanje cijeljenja i regeneraciju tkiva.

PRP je koncentrirani izvor trombocita,vrste krvnih stanica odgovornih za zgrušavanje i zacjeljivanje rana. To znači da plazma bogata trombocitima sadrži brojne čimbenike rasta i druge biološki aktivne tvari koje mogu potaknuti rast stanica i obnovu tkiva.

Stoga PRP terapija koristi vlastite resurse tijela kako bi pomogla obnavljanje i regeneraciju tkiva, a može imati širok raspon primjena.

Plazma bogata trombocitima - povijest i zanimljivosti

PRP terapija se prvi puta u široj javnosti spominje 2006. godine, a ta je tema tada bila u fokusu ne samo medicinske i stručne, već i sportske javnosti jer su u veljači 2006. igrači Pittsburgh Steelers-a pobjednički podigli slavni Lombardijev trofej nakon što su pobijedili Seattle Seahawks-e u Super Bowl spektaklu. Učinili su to šesti put u svojoj povijesti i tako postali jedna od najtrofejnijih NFL momčadi.

Ako se pitate kakve to veze ima s terapijom plazmom bogatom trombocitima, odgovor je sljedeći: samo dva tjedna prije Super Bowla, dvije najveće zvijezde Steelersa, Troy Polamalu i Hines Ward, primile su PRP terapiju za svoje ozljede i zatim uspješno odigrali cijeli susret.

Nedugo zatim, NY Times je objavio članak pod naslovom A Promising Treatment for Athletes, in Blood, nakon čega je terapija plazmom bogatom trombocitima zahvatila SAD, a nedugo potom i cijeli svijet.

U nastavku saznajte više o PRP terapiji i širokoj primjeni plazme bogate trombocitima u medicini.

Hines Ward zaigrao je u Super Bowl-u dva tjedna nakon što je ozljeda koljena liječena injekcijama PRP-a, te osvojio nagradu za najboljeg igrača susreta

Za što se koristi plazma bogatatrombocitima?

Plazma bogata trombocitima ima različite primjene u medicini i estetici. Neka od ključnih područja u kojima se koristi plazma bogata trombocitima su:

Ortopedija. PRP se koristi u ortopediji za liječenje ozljeda zglobova i smanjenje boli uzrokovane artritisom, osteoartritisom, tendinitisom ili drugim ozljedama.

Koncentrirani trombociti i faktori rasta u plazmi bogatoj trombocitima ublažavaju upalu, potiču regeneraciju tkiva i potiču zacjeljivanje oštećenih ili degeneriranih tkiva. Injekcije PRP-a obično se izvode ambulantno, nije potrebna anestezija, a nakon tretmana pacijenti u pravilu mogu nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

 Estetska medicina. Plazma bogata trombocitima se koristi za tretmane pomlađivanja kože, smanjenje bora, uklanjanje ožiljaka i akni te poboljšanje tonusa kože.

Kada se ubrizgavaju u kožu, faktori rasta idruge tvari u plazmi bogatoj trombocitima mogu potaknuti proizvodnju kolagena i elastina, što može pomoći u poboljšanju teksture, tonusa i elastičnosti kože.

Plazma bogata trombocitima također se može koristiti u kombinaciji s drugim kozmetičkim tretmanima, kao što su microneedling ili laserska terapija, kako bi se poboljšali njihovi učinci.

Stomatologija. U oralnoj kirurgiji, plazma bogata trombocitima koristi se za ubrzavanje zacjeljivanja nakon oralne kirurgije i stomatoloških zahvata.

PRP se također uspješno primjenjuje za niz drugih stanja, uključujući gubitak kose, erektilnu disfunkciju i liječenje kroničnih rana.

Centrifugiranjem pune krvi odvajamo pojedine stanice u slojeve.

Kako se dobiva plazma bogata trombocitima?

Za stvaranje PRP-a uzima se mala količina pacijentove krvi koja se zatim obrađuje u centrifugi, koja odvaja trombocite i plazmu od ostalih krvnih sastojaka.

Dobivena plazma bogata trombocitima zatimse skuplja i priprema za injekciju ili drugu terapijsku upotrebu.

Više o različitim sustavima za dobivanje PRP-a te koje sve opcije postoje pročitajte ovdje.

PRP se dobiva odvajanjem plazme i trombocita od ostali stanica krvi u posebnim centrifugama

Koje su dobrobiti PRP terapije?

Jedna od glavnih prednosti plazme bogate trombocitima je to što se radi o sigurnom i prirodnom liječenju dobivenom iz vlastite krvi pacijenta (tzv. autologni pripravak), čime se značajno smanjuje rizik od alergijskih reakcija ili drugih nuspojava.

Dodatne prednosti su:

·        Brzo zacjeljivanje: plazma bogata trombocitima ubrzava proces zacjeljivanja i regeneracije tkiva.

·        Minimiziranje estetskih nedostataka: Plazma bogata trombocitima može poboljšati izgled kože i smanjiti vidljivost ožiljaka.

·        Niska invazivnost: većina PRP tretmana je minimalno invazivna i ne zahtijeva duga razdoblja oporavka.

Ono čega bi pacijenti trebali biti svjesni jest da iako PRP može biti učinkovit tretman za neka stanja, on možda neće biti prikladan ili učinkovit za svakoga, a rezultati mogu varirati ovisno o pojedinom pacijentu i prirodi njegovog stanja.

Ozljede i umjerene degenerativne promjene koljena izvrsna su indikacija za liječenje PRP-ijem

Zaključak

PRP (plazma bogata trombocitima) je inovativna terapija koja donosi brojne prednosti u mnogim medicinskim i estetskim tretmanima. Važno je napomenuti da, iako se PRP općenito smatra sigurnim, to je medicinski postupak koji treba provoditi samo kvalificirani zdravstveni djelatnik (općenito specijalisti ili subspecijalisti u određenim granama medicine).

Ako razmišljate o PRP liječenju ili smatrate da bi vam plazma bogata trombocitima mogla pomoći u rješavanju zdravstvenog ili estetskog problema, javite nam se za konzultacije i saznajte više o dobrobitima i mogućnostima ove terapije te kako vam ona može pomoći u rješavanju vašeg specifičnog problema.

OSTALE OBJAVE

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

više
Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

više
Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

više