Što je koncentrat matičnih stanica koštane srži i kako ga koristimo u liječenju ortopedskih bolesti i stanja?

Što je koncentrat matičnih stanica koštane srži i kako ga koristimo u liječenju ortopedskih bolesti i stanja?

Što je to koncentrat matičnih stanica koštane srži (BMAC)?

Injekcije koncentrata matičnih stanica koštane srži ili skraćeno BMAC (engl. Bone Marrow Aspirate Concentrate) je nekirurški minimalno invazivni regenerativni tretman koji koristi prirodnu sposobnost matičnih stanica za liječenje putem bioloških faktora rasta.

Najčešće se koriste u liječenju osteoartritisa i oštećenja tetiva, a neposredni učinci uključuju ublažavanje boli, povećanu funkciju i pokretljivost zgloba i smanjenje oteklina.

Tko je dobar kandidat za liječenje stanicama koštane srži?

U pravilu većina odrasle populacije je prikladna za BMAC injekciju. To uključuje osteoartritis koljena, te tendinopatije otporne na konzervativno liječenje.

U ramenu se može koristiti za liječenje osteoartritisa i za poboljšanje popravka tetiva.

U kuku se prvenstveno koristi za liječenje osteoartritisa.

U laktu, uglavnom za liječenje teniskog i golferskog lakta.

U gležnju, može se koristiti za liječenje osteoartritisa.

Kako dobivamo koncentrat matičnih stanica koštane srži?

Koštanu srž dobivamo punkcijom iz zdjelične kosti pomoću igle i štrcaljke pod lokalnom anestezijom ili sedativom ili laganom općom anestezijom.

Koštana srž koja je uzeta iz zdjelice zatim se razdvaja na različite komponente tehnikom centrifugiranja, a frakcija sakupljene koštane srži koja je bogata mezenhimalnim matičnim stanicama ubrizgava se, nakon obrade, u odgovarajući zglob ili u oštećenu tetivu.

Koliki je period oporavka i kada mogu očekivati poboljšanje?

Većina pacijenata osjeća malu ili nikakvu bol na mjestu injekcije, a  području punkcije iz zdjelice može postojati manja nelagoda slijedećih nekoliko dana. Većina pacijenata unutar 2-6 šest tjedana od injekcije osjeća smanjenje boli i poboljšanju funkcije.

OSTALE OBJAVE

Jesu li svi PRP sistemi isti?

Jesu li svi PRP sistemi isti?

PRP se može pripremiti različitim sustavima koji se razlikuju po tehnologiji, količini potrebne krvi, vremenu potrebnom za pripremu i kvaliteti konačnog proizvoda.

više
Što je PRP (plazma bogata trombocitima) i kako vam može pomoći?

Što je PRP (plazma bogata trombocitima) i kako vam može pomoći?

PRP (od engleskog Platelet-Rich Plasma) ili plazma bogata trombocitima potpuno je prirodni pripravak koji se dobiva iz vlastite krvi pacijenta te služi za poticanje zacjeljivanja i regeneracije tkiva.

više