Matične stanice iz koštane srži: što je koncentrat matičnih stanica koštane srži (BMAC) i kako se primjenjuje u ortopediji?

Matične stanice iz koštane srži: što je koncentrat matičnih stanica koštane srži (BMAC) i kako se primjenjuje u ortopediji?

Matične stanice našle su svoju primjenu i u ortopediji. Štoviše, stručnjaci vjeruju da će njezinu budućnost obilježiti regenerativna terapija, odnosno liječenje matičnim stanicama.

O matičnim stanicama iz masnog tkiva i stromalnoj vaskularnoj frakciji već smo pisali, a u ovom članku bavit ćemo se matičnim stanicama iz koštane srži i njihovom primjenom u regenerativnoj medicini, s posebnim osvrtom na ortopediju.

Što su matične stanice koštane srži i koja je njihova uloga u cijeljenju i regeneraciji?

Matične stanice iz koštane srži su stanice smještene unutar unutarnjeg dijela kostiju, poznatije kao koštana srž. Prvi oblik matičnih stanica kod odraslih ljudi otkriven je upravo u koštanoj srži.

Mogu se koristiti za zacjeljivanje kostiju i zamjenu različitih vrsta stanica u krvi jer imaju sposobnost razviti se u različite vrste stanica u tijelu, uključujući krvne stanice, poput crvenih i bijelih krvnih stanica, te stanice imunološkog sustava.

Zahvaljujući matičnim stanicama iz koštane srži, transplantacija koštane srži je metoda liječenja koja može spasiti živote oboljelih od raznih krvnih bolesti, poput leukemije.

Matične stanice iz koštane srži mogu se koristiti i za liječenje autoimunih bolesti kao što su lupus, multipla skleroza i reumatoidni artritis, kao i za regeneraciju tkiva i organa, što je posebno važno za liječenje oštećenih tkiva i organa, opekline, bolesti srca i zglobova...

Njihova dodatna prednost je minimalan rizik odbacivanja. Uzorak koštane srži uzima se iz određenih kostiju, kao što su zdjelica, prsna kost ili kralježnica.

Što je to koncentrat matičnih stanica koštane srži (BMAC)?

Injekcije koncentrata matičnih stanica koštane srži ili skraćeno BMAC (engl. Bone Marrow Aspirate Concentrate) je nekirurški minimalno invazivni regenerativni tretman koji koristi prirodnu sposobnost matičnih stanica za liječenje putem bioloških faktora rasta.

Najčešće se koriste u liječenju osteoartritisa i oštećenja tetiva, a neposredni učinci uključuju ublažavanje boli, povećanu funkciju i pokretljivost zgloba i smanjenje oteklina.

Kako dobivamo koncentrat matičnih stanica koštane srži?

Koštanu srž dobivamo punkcijom iz zdjelične kosti pomoću igle i štrcaljke pod lokalnom anestezijom ili sedativom ili laganom općom anestezijom. Zahvat je minimalno invazivan i većina pacijenata osjeća slabu ili nikakvu bol na mjestu uboda. Jedino može postojatimanja nelagoda u području uboda zdjelice sljedećih nekoliko dana.

Koštana srž koja je uzeta iz zdjelice zatim se razdvaja na različite komponente tehnikom centrifugiranja, a frakcija sakupljene koštane srži koja je bogata mezenhimalnim matičnim stanicama ubrizgava se, nakon obrade, u odgovarajući zglob ili u oštećenu tetivu.

Prikupljanje koštane srži iz područja zdjelice najčešći je postupak dobivanja stanica.

Što se liječi koncentratom matičnihstanica koštane srži (BMAC)?

Većina odrasle populacije je prikladna za BMAC injekciju, a ona je pogodna za liječenje stanja kao što su osteoartritis koljena, te tendinopatije otporne na konzervativno liječenje.

Osim toga, koncentrat matičnih stanica koštane srži može se koristiti:

·        U ramenu - za liječenje osteoartritisa i poboljšanje popravka tetiva.

·        U kuku - prvenstveno za liječenje osteoartritisa.

·        U laktu - uglavnom za liječenje teniskog i golfskog lakta.

·        U gležnju - za liječenje osteoartritisa.

Odvajanje i koncentiranje koštane srži u specijalnim centrifugama kako bismo dobili BMAC.

Kod većine pacijenata prva poboljšanjajavljaju se unutar 2 do 6 šest tjedana nakon injekcije, što se očituje smanjenjem boli i poboljšanom funkcijom.

Ukoliko i sami imate ortopedske probleme, oštećene tetive, osteoartritis ili probleme s hrskavicom, javite nam se da vidimo kako vam možemo pomoći.

OSTALE OBJAVE

Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

više
Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

više
PRP terapija i liječenje upale (tendinoze) Ahilove tetive

PRP terapija i liječenje upale (tendinoze) Ahilove tetive

više