Sportska ortopedija naspram opće ortopedije: kada da se obratite sportskom, a kada općem ortopedu?

Sportska ortopedija naspram opće ortopedije: kada da se obratite sportskom, a kada općem ortopedu?

Ortopedija je medicinska specijalnost koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem ozljeda, bolesti i deformacija sustava za kretanje. Sam naziv ortopedija dolazi od grčkih riječi orthos(ravno, uspravno) i paidion (dijete), a osmislio ga je francuski kirurgi Nicolas Andry 1741. godine opisujući mogućnosti liječenja deformacije kralješnice kod djece.

Pacijenti se ortopedima obraćaju u slučaju ozljeda kostiju i mekih tkiva koštano-zglobnog sustava, kao što su istegnuća tetiva i ligamenata, iščašenja zglobova, prijelomi kostiju, deformiteti kralježnice i stopala kod djece i odraslih i slično.

Globalne statistike pokazuju da su najčešće ortopedske ozljede: prijelomi ručnog zgloba, skočnog zgloba i ključne kosti, prijelomi podlaktice, iščašenja ramena, uganuća skočnog zgloba, teniski lakat i puknuća meniska i ligamenata koljena.

U ortopediji je većinu slučajeva moguće liječiti neoperacijski (konzervativno) ali vrlo je važan i operativni sustav liječenja, koji je zahvaljujući razvoju medicine, inovativnosti metoda i suvremenoj opremi, invazivnost zahvata koje provode ortopedi sve manja.

Sportska ortopedija: fokus na sportske ozljede

Unutar ortopedije sportska ortopedija je posebna grana koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom ozljeda nastalih sportskim aktivnostima. Sportski ortopedi stručnjaci su za pružanje njege sportašima i rekreativcima, s ciljem optimalne funkcionalnosti i brze rehabilitacije.

Sportske ozljede su ozljede nastale kao posljedica sportskih aktivnosti, tj. tijekom treninga, treninga i natjecanja. Najčešće su u profesionalnom sportu, ali ne zaobilaze ni rekreativce. Kod profesionalnih sportaša ozljede su posljedica dugogodišnjeg napora organizma ili nedovoljno saniranih prijašnjih ozljeda.

Sportske ozljede, čije liječenje provodisportski ortoped, mogu biti kronične i akutne.

·        Akutne sportske ozljede su najčešće uključuju oštećenja mekih tkiva i uglavnom se radi uganuća te djelomičnim i potpunim puknućima tetiva, ligamenata, menika i          zglobne hrskavice.

·        Kronične sportske ozljede ili sindromi prenaprezanja nastaju zbog opetovanih mehaničkih opterećenja a uključuju upale tetiva (tendinitis), upale pripoja tetive za          kost (entezitis), kao i stres frakture.

Poliklinika Ivković,zahvaljujući timu vrhunskih stručnjaka, pruža brojne usluge, kako iz područja ortopedije tako i iz područja sportske ortopedije.

U novom blogu posvetit ćemo se sportskoj ortopediji i nekim od najčešćih tretmana koje provode sportski ortopedi, a dostupni su i u Poliklinici Ivković.

Precizna anamneza i kvalitetan klinički pregled osnova su dobre dijagnoze i prijedloga strategije uspješnog liječenja.

Artroskopska rekonstrukcija meniskusa i križnih ligamenata

Sportaši često pate od ozljeda meniskusa i križnih ligamenata, a artroskopska rekonstrukcija u Poliklinici Ivković omogućuje preciznu i minimalno invazivnu intervenciju.

Kroz male rezove, uz korištenje artroskopa za popravak ili zamjenu oštećenih struktura, ovaj zahvat omogućuje sportašima brzi oporavak i povratak na teren.

Artroskopski prikaz rekonstruiranog prednjeg križnog ligamenta kod vrhunskog sportaša.

Autotransplantacija zglobne hrskavice

Oštećenje hrskavice u zglobovima može značajno utjecati na pokretljivost zgloba, često su prisutni i značajni bolovi i oticanje zgloba.

Autotransplantacija zglobne hrskavice radi se u svrhu regeneracije oštećenih područja.

Ovaj inovativni postupak koristi pacijentove vlastite stanice, osiguravajući optimalnu integraciju i dugotrajnu funkcionalnost zgloba.

U Poliklinici Ivković rekonstrukcija zglobne hrskavice izvodi se u jednom aktu, uz pomoć komadića autologne hrskavice, plazme bogate trombocitima i autolognog trombina.

Artroskopski prikaz hrskavičnog oštećenja koljena prije i nakon implantacije autologne hrskavice u kombinaciji s plazmom bogatom trombocitima i trombinom.

Stabilizacija patele nakon dislokacije

Iščašenje patele je relativno česta, iako vrlo bolna ozljeda uzrokovana padom ili uvrtanjem koljena.

Popratni simptomi su bol, otok, ukočenost, deformiran izgled koljena.

Stabilizacija iščašene patele u Poliklinici Ivković radi se na dva načina i to:

·        Operacijom zglobne čahure i rekonstrukcijom medijalnog patelofemoralnog ligamenta,

·        Operacija na kostima, tj. transpozicijom tuberozitasa tibije

Stabilizacija gležnja

Ozljede gležnja najčešće su ozljede koje sedogađaju u sportu, a prema brojnim statistikama čak 25 posto svih ozljeda u natjecateljskom i rekreativnom sportu su uganuća gležnja.

Ako se uganuti gležanj ne liječi pravilno,može dovesti do kronične upale. To znači da ljudi koji su u prošlosti imali ozbiljna uganuća gležnja mogu lakše ponovno uvrnuti gležanj i izazvati novouganuće, odnosno gležanj je nestabilan jer, često i opetovano, ponovno"iskoči".

U Poliklinici Ivković dostupna je artroskopska i otvorena stabilizacija gležnja.

Artroskopska stabilizacija daleko je manje invazivna i zahtijeva kraći oporavak, dok je otvorena klasična klasična kirurgija. Odabrana metoda stabilizacije gležnja ovisit će o stanju pacijenta.

Zaključak

Iako su opća ortopedija i sportska ortopedija srodne, razlikuju se po fokusu i pristupu liječenju. Opća ortopedija proučava, prevenira i liječi bolesti, deformitete i ozljede sustava za kretanje te pruža sveobuhvatnu skrb za razne ortopedske probleme, dok sportska ortopedija ima poseban naglasak na sportskim ozljedama i optimizaciji sportskih rezultata.

U Poliklinici Ivković vodimobrigu o individualnim potrebama pacijenata, a dostupne su razne usluge kako iz područja ortopedije, tako i iz područja sportske ortopedije.

Nadamo se da smo ovim blogom uspjeli razjasniti neke nedoumice i pružiti osnovne informacije o važnim uslugama iz područja sportske ortopedije. Ukoliko trebate nešto od navedenog, možete nas kontaktirati kako bismo odabrali najbolju metodu i pristup liječenju vašeg stanja.

OSTALE OBJAVE

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

Sportska ortopedija i najčešće kronične sportske ozljede: uzroci, liječenje i važnost rehabilitacije

više
Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

Primjena PRP/PRF u liječenju kroničnih rana: revolucionarna metoda za brži oporavak

više
Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

Liječenje osteoartritisa matičnim stanicama iz masnog tkiva

više